חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:05 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

החומש מצא את בעליו
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1411 - כל המדורים ברצף
כבוד ארעי מול זיכרון היסטורי
יש חדש
לא לדבר בגנות ישראל
מתן תורה
למנוע צער
הארץ שומרת
ספר התורה חיבר מחדש
למה לאכול לחם
החומש מצא את בעליו
לא תחמוד

פתאום, באמצע הריאיון, השתררה דממה בקו הטלפון. כעבור זמן-מה נטלה רעייתו של המרואיין, יצחק רוט, את השפופרת. "בעלי מתרגש מאוד, קשה לו להמשיך בשיחה", התנצלה במבוכה. "אנסה ברשותך להשלים את הפרטים החסרים".

רוט (87), המתגורר כיום בשכונת נווה עוז שליד פתח-תקווה, נולד בעיירה ציורית בבורגנלנד, חבל ארץ באוסטרייה, על גבול הונגריה וסלובקיה. "בעיירה התגוררו עוד שתים-עשרה משפחות יהודיות", הוא מספר. "אני זוכר את עצמי הולך עם אבא לבית-הכנסת ולומד עמו בחומש גדול".

הגירוש הפתאומי

חייו של יצחק הצעיר ושל בני משפחתו השתנו באחת. "לאחר שאוסטרייה סופחה לגרמניה, הגרמנים ריכזו את המשפחות היהודיות", הוא מספר. "הם החתימו את היהודים על טופסי ויתור על רכושם לטובת הרייך השלישי. למחרת בבוקר העבירו אותנו אל מעבר לגבול.

"באותה עת עדיין לא הוקמו מחנות ריכוז", מסביר רוט. "הגענו להונגריה ומשם נשלחנו בחזרה לגבול. כך כמה פעמים. בשלב מסויים איימו עלינו שאם ננסה לחזור לגבול נוצא להורג. בסופו של דבר נכנסנו להונגריה ונתקבלנו בסבר פנים יפות על-ידי אנשי הקהילה היהודית".

כתב-יד בגרמנית

לבני משפחת רוט היה ברור שעתידם אינו בהונגריה. "הוריי החליטו לעלות לארץ-ישראל. למסע הארוך הצטרפו עוד שלוש משפחות מהעיירה. בדיעבד התברר שהגירוש מהבית הציל את חיינו", אומר רוט.

יום אחד, בשעה שיצחק התפלל בבית-הכנסת בשכונת מגוריו, ניגש אליו אחד מידידיו הוותיקים, חומש בידו. הוא פתחו והצביע על שתי מילים שנכתבו בכתב-יד, בגרמנית: "הוגו רוט". יצחק רעד מהתרגשות, הוא לא האמין למראה עיניו. 'הוגו' היה כינויו של אביו, חיים רוט. "אבא נהג לרשום את שמו על כל הספרים", אומר יצחק. "החזקתי את החומש, דפדפתי בו שוב ושוב. זו תחושה שאי-אפשר לתאר במילים".

מסעו של החומש

יצחק ידע שבית-הכנסת שבו נהג להתפלל עם אביו הועלה בלהבות בידי הנאצים.  בדיעבד התברר כי הצוררים החרימו כמה ספרי-קודש והעבירו אותם לאוניברסיטה מקומית לצורכי 'מחקר'. לאחר השואה החליטו שלטונות אוסטרייה להעביר את הספרים לרשות הקהילה היהודית. ראשי הקהילה שלחו מקצת הספרים לאוניברסיטה העברית בירושלים. באוניברסיטה סברו שמקומם הטבעי של הספרים בבתי-הכנסת, והם חולקו לבתי-הכנסת ברחבי הארץ.

בשלב זה נקטע הריאיון בשל התרגשותו של יצחק. רעייתו ממשיכה: "לאחר התגלית הייתה השמחה בבית גדולה. החותמות הרשמיות על החומש מספרות למעשה את מסעו - מבית-הכנסת בשכונה שבה התגורר בעלי עד ש'נחת' אצלנו. הרגשנו שהספר נשלח אלינו משמים ממש. קשה להבין בהיגיון כיצד החומש שבעלי למד בו, בילדותו, באוסטרייה, ושנגזל בידי הנאצים, הגיע עד בית-הכנסת שבו בעלי מתפלל כאן בארץ".


השגחה פרטית מופלאה. רוט ומסמכי החומש


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)