חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:12 זריחה: 6:10 ח' בניסן התשפ"ד, 16/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

הר סיני
מן המעיין


מאת: הרב אליעזר ברוד
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1572 - כל המדורים ברצף
ללמוד תורה בענווה ובצניעות
יש חדש
מהמעמד הגדול לעבודה מסודרת
הר סיני
דאגה לעתיד
כמו ארון ספרים
סירב לקבל
סוד התיקון
זהירות, 'כוויות שבת'
עמידה בתפילה

נגד היצר

״ויחן שם ישראל נגד ההר״ (שמות יט,ב). מפרש רש״י: ״כאיש אחד בלב אחד״, בשעה שבני ישראל מאוחדים ומלוכדים, ״כאיש אחד בלב אחד״. יכולים הם לעמוד נגד ההר, נגד יצר הרע הדומה להר.

(אור ישרים)

הגבהת החומר

מדוע ניתנה התורה על הר דווקא? ההר והמישור שניהם אדמה, אלא שההר מוגבה. כוונת נתינת התורה הייתה שבני ישראל יזככו את גשמיות העולם וירוממו אותה. דבר זה מרומז ב'הר', שהוא עפר ועם זה גבוה, דבר המסמל את עליית החומר והזדככותו.

(ספר המאמרים ת״ש)

כבוד תלמיד חכם

״כל הנוגע בהר מות יומת״ (שמות יט,יב). מכאן למדים עד כמה צריכים להיזהר בכבוד תלמיד חכם. מה ההר שאין בו דעת ואינו מרגיש כלום ובכל-זאת נתקדש על-ידי קבלת התורה, עד שהוזהרו כל ישראל מנגוע בקצהו, קל וחומר למי שנוגע ופוגע בכבודו של תלמיד חכם, שיש בו דעת ומרגיש בעלבון.

(החפץ חיים)

בכוח האחדות

״ויחן״ לשון יחיד. רק בכוח האחדות מסוגלים בני ישראל לעמוד ״נגד ההר״, נגד הר השנאה הסובבת אותם.

(רבי משה מקוברין)

זהירות בהגבהה

התורה ניתנה בהר, להורות שלימוד התורה וידיעתה וההליכה בדרכי ה׳ צריכים ליצור באדם הגבהת הלב. ועם זה יש להיזהר מאוד שלא לבוא מהגבהה זו לכלל גאווה. זהו ״נגד ההר״ – יש צורך בזהירות רבה לעמוד נגד הגאווה העלולה לבוא מלימוד התורה.

(הרבי הריי״צ מליובאוויטש)

בירור התחתית

״ויתיצבו בתחתית ההר״ (שמות יט,יח). ״בתחתית ההר״ דווקא, כי מטרת נתינת התורה הייתה שהאדם יברר את גשמיות העולם ויעשה 'דירה' לקב״ה בתחתונים דווקא.

(לקוטי שיחות)

עשן ומשמעותו

״והר סיני עשן כולו״ (שמות יט,יח). 'עשן' ראשי תיבות עולם, שנה, נפש. 'עולם' זה גדר המקום; 'שנה' – זמן; 'נפש' – חיוּת. ה'עשן' שהיה במתן תורה נועד לתת את הכוח והיכולת לברר ולהעלות את המקום והזמן ולהכניס בהם אור וחיות אלוקיים.

(אדמו״ר הזקן)

עשן בתורה

משמעות ה'עשן' שבמתן תורה לעניין חובת לימוד התורה המוטלת על כל אחד ואחד: 'עולם' – מקום, ללמוד תורה בכל בית ובכל מקום; 'שנה' – זמן, להרבות בשיעור הזמן המוקדש ללימוד התורה; 'נפש' – חיוּת, להוסיף באיכות הלימוד, שהלימוד יהיה מתוך חיוּת רבה יותר, וממילא הידיעה וההשגה יהיו בעומק יותר.

(הרבי מליובאוויטש)


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)