חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

שמע שקודם התפילה
פינת ההלכה ומנהג


מאת: הרב יוסף שמחה גינזבורג
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1702 - כל המדורים ברצף
פקפוק קטן בכנות המוסריות
יש חדש
להפוך את התפילה לצורך
אין עוד מלבדו
אכפתיות לזולת
תפילה על עת הגאולה
הלוויה ו'לחיים'
כמו שריפת עצים
הארכיאולוגיה פוגשת את המקורות
שמע שקודם התפילה

שאלה: הקורא קריאת שמע בבוקר קודם התפילה, כדי לצאת ידי חובת קריאת שמע בזמנה, האם דינה לעניין הפסק הוא כדין קריאת שמע שבסדר התפילה?

תשובה: אם יש חשש שהציבור יגיע לקריאת שמע אחרי זמנה, וכל שכן אם ודאי שכך יהיה, הרי זו קריאת שמע לצאת ידי המצווה, ומן הדין חלים עליה כל דיני הקריאה, ובכלל זה דיני ההפסק באמצע.

רצוי לקרוא קריאת שמע מתוך הסידור. חייבים לקרוא את הפסוק הראשון במקום אחד (בישיבה או בעמידה), ואסור לסמן סימונים כלשהם לאחרים בכל הפרשה הראשונה, ולא לעשות שום מלאכה בשעת אמירת פרשה זו.

יש לבטא כל מילה בדיוק, להשמיע אותה לאוזניים (לכתחילה), ולהשאיר רווח בכמה מקומות, גם כדי שלא ייבלעו מילים ואותיות (כמו בין המילים "על לבבך", "וראיתם אותו").

יש לכוון את פירוש המילים לפחות בקריאת הפסוק הראשון (לאדמו"ר הזקן דין 'פסוק ראשון' חל עד סוף 'ברוך שם'). מי ששכח – יחזור על קריאת הפסוק, ואם נזכר כשכבר סיים את הפרשה – יחזור על כולה.

אם שמע בתוך הקריאה דברים שבקדושה – יענה על קדיש רק 'אמן יהא שמיה רבה... יתברך', ואמן של 'דאמירן בעלמא'. על קדושה – 'קדוש', 'ברוך' ו'ימלוך'. על 'מודים' – רק את המילים "מודים אנחנו לך". ועל 'ברכו' – כרגיל. ואין הבדל בזה בין אמצע הפרק ובין 'בין הפרקים'.

מקורות: שו"ע אדה"ז סי' מו ס"ט, סי' סא סי"ג-כ, סי' סג ס"ה-ט. משנ"ב בביה"ל סי' סו ס"ה. הפרטים לעניית דברים שבקדושה, ע"פ דעת אדה"ז בסידורו.


 

   
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)