חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:13 זריחה: 6:07 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

שלושה דורות של חוקרי תיבת נח
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1713 - כל המדורים ברצף
סלט זה לא מוסרי יותר
יש חדש
למה עזב אברהם את תרח אביו
תיבת נח
המים מרימים את ה'תיבה'
להשחית את הארציות
מלט בתיבה
שנה של ימות המשיח
שלושה דורות של חוקרי תיבת נח
קשת שנראתה פעמיים

בין הפריטים המאוחסנים במוזיאון לאמנות דתית, שהקים בקריית שמואל האדריכל מאיר בן-אורי ז"ל, שמור מקום של כבוד לדגמים של תיבת נח. לבן-אורי הייתה חיבה מיוחדת לתיבת נח, והוא עסק בה רבות. בנו, יאיר, עוסק אף הוא בתחום, ובימים אלה אחת מבנותיו משלימה עבודה על התיבה המפורסמת. שלושה דורות.

בכל יום שלישי בבוקר נוסע יאיר מביתו בפתח-תקווה לקריית שמואל. יאיר (74), אב וסב מאושר, מארח קבוצות תיירים, מסייר איתם ומציג לפניהם פריטים מרתקים. בהציגו את חפצי המשכן ותיבת נח הוא שוחה בחומר כמו צוללן מומחה בים גועש. "בבית דיברנו המון על הנושא", הוא מספר, "תיבת נח הייתה נושא מדובר מאוד אצלנו. נשמנו את זה ממש".

תיבה, לא אונייה

יאיר נולד לבית של אמנות. אביו, יליד ריגה שבלטוויה, למד אדריכלות ואמנות בברלין, ועלה לארץ בשנת תרצ"ד (1934). במשך שנים ניצל את כישרונו ועסק בתכנון מוסדות חינוך, יישובים, בתי כנסת. לצד עבודתו בנה גם חפצי יודאיקה. הוא היה גם צייר ומוזיקאי מחונן. גם אימו של יאיר עסקה באמנות. "כל הבית שלנו היה אמנות", מספר יאיר, שעיסוקו המקצועי היה בתחום אחר דווקא – מבקר מטעם משרד החקלאות.

כאשר יאיר מרצה על תיבת נח חשוב לו לנפץ טעות נפוצה: "נהוג להציג את תיבת נח כסוג של אונייה, ובכל תקופה ציירו אותה על-פי תבנית הספינות באותו זמן. ציורים אלה אינם תואמים את סיפור התורה ואת דברי המפרשים".

דגמים של התיבה

"יש כמה שיטות של המפרשים", מסביר יאיר. "יש האומרים שהיא הייתה מבנה מלבני חלק. דעה אחרת, שהיא הייתה מבנה מלבני עם גג משופע. ויש הסבורים שצורתה הייתה כשל פירמידה. אבא הגיע למסקנה, על-פי הנכתב בתורה, בשילוב ההבנה האדריכלית שלו והידע בתולדות הבנייה בעולם העתיק, שצורתה הייתה כמעוין".

בהרצאותיו מציג יאיר דגמים של תיבת נח, על-פי שיטות המפרשים. "כשרואים את הדברים מול העיניים, הכול נעשה ברור ומובן", הוא אומר.

עצי במבוק

אפשר לשבת שעות עם יאיר ולשמוע ממנו פרטים רבים על התיבה. למשל, הצוהר שנח נצטווה לעשות, היכן היה ממוקם? "בציורים הנפוצים הצוהר ממוקם באמצע", אומר יאיר. "אבא, שהעמיק במקורות, חילק את אורך התיבה לעשר יחידות של שלושים אמה ומיקם את הפתח בעשירייה השלישית".

או למשל סוגי העצים ששימשו לבניין התיבה. התורה מכנה אותם "עצי גופר", והמפרשים חלוקים ביניהם בשאלת זהותם. יאיר אומר שאביו סבר כי אלה היו עצי במבוק. "הם עצים ארוכים, ישרים, חזקים וקלים. אבא העריך שהעצים האלה איפשרו לנח פתרון טכנולוגי של הימים ההם".


יאיר בהרצאתו עם אחד הדגמים


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)