חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:05 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

הפולני שמר על ספר-התורה
חיים יהודיים


מאת: זלמן רודרמן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1066 - כל המדורים ברצף
יש המפחדים ויש המאמינים
יש חדש
החלה מבטלת עבודה זרה
ארץ-ישראל
דמעות שלא במקומן
"תסגרו אחד, נפתח עשרות"
הצימאון לגאולה
צער על יהודי
הפולני שמר על ספר-התורה
טלית לחזן

זה סיפור שראשיתו תקווה, המשכו שבר נורא, וסופו – שמחה של מצווה. זה סיפורו של ספר-תורה מיוחד ושל קהילה יהודית בפולין שהוכחדה. זה אולי סיפור גורלו של העם היהודי. תחילת המעשה בבית-כנסת מפואר שהוקם לפני יותר משלוש-מאות שנה, בעיירה הקטנה לינסק שבפולין, ונותר שלם עד עצם היום הזה. במשך דורות הונהגה הקהילה המקומית על-ידי שושלת רבנית מפוארת, לבית גראניק. הרבנות עברה בירושה מאב לבן ומבן לנכד, כולם גדולי תורה.

בשנת תרפ"ט הלך לעולמו רב העיירה, הרב אריה גראניק, ואת מקומו החל למלא בנו, הרב אברהם גראניק. לרגל המאורע החליטו יהודי לינסק לכתוב ספר-תורה חדש לבית-הכנסת. ספר-התורה נכתב בכל ההידורים והוכנס להיכל ברוב שמחה והדר.

מכה אחרי התלאות

באותם ימים כיהן אחיו של הרב החדש של לינסק, הרב יצחק גראניק, כרב העיירה הסמוכה, סאנוק. השנים הבאות היו שנים יפות ושלוות, עד ליום שבו הכול נגדע באחת. מכאן והלאה, רשות הדיבור לבנו, שמואל (גראניק) גור, מרעננה:

"כבן שש הייתי כשפרצה מלחמת-העולם השנייה. אני, אבא ושני אחיי התגלגלנו לסיביר. בחסדי שמים הצלחנו לשרוד בכל התלאות שפקדו אותנו שם, ברעב ובקור הנוראים. בשובנו לאחר המלחמה לסאנוק התברר כי אימי ושתי אחיותיי נספו במחנה בלזץ. בלב דואב שמענו גם כי דודי, הרב אברהם גראניק, רעייתו וכל תשעת ילדיהם נספו באותו מחנה-השמדה.

הצלת ספר-התורה

"שבורים ורצוצים נדדנו והגענו למחנה עקורים בגרמניה. יום אחד התייצב בשערי המחנה גוי פולני ובידו ספר-תורה. כשאבא ראהו, נפלו איש על צווארי רעהו. לפולני, תושב לינסק, קראו ולאדק גורינצקי, ואבי הכירו היטב. מפיו שמענו את הפרטים הבאים: לפני האקצייה, שבה נשלחו יקירינו לבלזץ, עוד הספיק דודי (הרב אברהם) לרוץ לבית-הכנסת, להוציא את ספר-התורה מארון-הקודש ולהעבירו לידי ולאדק. 'שמור עליו כעל בבת-עינך', ביקש ממנו".

הדוד לא חזר וּולאדק, שלאורך שנות המלחמה סיכן את עצמו בהסתרת ספר-התורה בביתו, שעונשה היה חמור כהסתרת יהודי, החליט לעשות מאמץ נוסף ולהחזיר את ספר-התורה לבני משפחתו של הרב. וכך, כשעלתה משפחת גראניק ארצה, עלה עמה גם ספר-התורה. הספר הוחזק אצל הרב יצחק גראניק, ששימש רב קהילה בתל-אביב, ולאחר פטירתו עבר לידי בנו, שמואל.

המתפללים נענו לאתגר

את הסיפור המרגש הזה סיפר שמואל גור לפני כמה חודשים למתפללי בית-הכנסת 'אחדות', בשכונת בוכמן במודיעין. זה היה כשבא לשבות בבית משפחת בנו, אלי, ממנהיגי הקהילה הקטנה והצעירה, והופתע לגלות כי בית-הכנסת משתמש בספר-תורה שאול. "אשמח להעניק לכם את ספר-התורה היקר שעליו סיפרתי, אלא שהוא פסול ודורש תיקון יסודי", אמר להם. מתפללי בית-הכנסת, שהתפעמו מהסיפור המרגש, קיבלו את ההצעה בשמחה ונענו לאתגר.

ספר-התורה תוקן ולפני כשבועיים הוכנס, בפעם השנייה בתולדותיו, לבית-הכנסת. כשהוביל שמואל את הספר מתחת לחופה, בלב גואה ובעיניים דומעות, חש כאילו לינסק ומודיעין מתאחדות בשמחת התורה.

שמואל גור ובנו אלי בהכנסת ספר-התורה במודיעין


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)