חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

מה לפורמולה ולכשרות
עמדה שבועית

סיפור הפורמולה ממחיש מדוע אי-אפשר לסמוך על הצהרות היצרנים, אלא חובה לנהל מערך פיקוח בלתי-תלוי, שיבטיח את כשרות המוצרים

כאשר נחשף הקשר בין הפורמולה הצמחית המיוצרת בגרמניה ובין מחלת התינוקות המסתורית, היו שניסו לקשור זאת לעובדה שהפורמולה מיוצרת במפעל מיוחד, בגלל דרישות הכשרות. במהרה התברר שאין לבעיה שום קשר לכשרות. עדיין לא ברורה הסיבה לאי-הימצאותו של הוויטמין B1 באבקה, אבל ברור לגמרי שהיא אינה קשורה להלכות כשרות.

ובכל-זאת אפשר למצוא זיקה בין הפרשה המסעירה הזאת ובין הכשרות. לא-אחת נשמעת ביקורת על היקף ההשגחה הקפדנית של מערכת הכשרות. מי צריך כל-כך הרבה משגיחים ומנגנונים ורבנים ונסיעות לחו"ל, שואלים אנשים. יש המפריחים לחלל קביעה, שכל מערך המשגיחים נועד לספק פרנסה ל'אנשי-שלומנו'. והנה מתברר עד כמה ההשגחה והפיקוח חיוניים והכרחיים.

נחיצות הפיקוח

בימים שלאחר חשיפת הפרשה התנהל דיון ציבורי רחב בשאלה מי היה אמור לפקח על אמיתות המידע שעל התווית. החברה הישראלית טענה שהיא הסתמכה על הבדיקות של החברה הגרמנית. משרד הבריאות בישראל הסתמך אף הוא על המידע שמסר היצרן הגרמני. עכשיו הכול מפיקים לקחים ומגבשים נהלים חדשים ומערכי פיקוח קפדניים יותר, כדי להבטיח שתקלה כזאת לא תישנה.

בדיוק משום כך מערך ההשגחה והפיקוח בכשרות הכרחי וחיוני. אי-אפשר לסמוך על הצהרות היצרנים ובעלי המסעדות והמפעלים, אלא חובה לנהל מערך פיקוח בלתי-תלוי, שיבטיח את כשרות המוצרים. הנטייה הטבעית של בעל מפעל ובית-עסק היא לחסוך כסף, ופעמים אין הוא עומד בפיתוי ומכניס מצרכים מפוקפקים בדלת האחורית. הפיקוח ההדוק אמור לסגור את כל הפרצות הללו ולהבטיח שהצרכן יקבל מזון כשר למהדרין, כפי שהתווית מצהירה.

לעיתים נשמעה טענה: "אני ראיתי שלט או חותמת 'כשר', ואם בעל העסק מרמה – העוון עליו". פרשת הפורמולה הפגומה מוכיחה את אפסותה של טענה זו. וכי גם הורי התינוקות שחלו יטענו שהם ראו חותמת של משרד הבריאות, ואם מישהו שינה את הרכב הפורמולה – האחריות עליו? האם העובדה שמישהו בתהליך הייצור או הפיקוח פשע ומעל באמון מנחמת את ההורים שילדיהם חלו?

אנחנו, כיהודים, רוצים לאכול מזון כשר. שואפים אנו בכל ליבנו ונפשנו כי אל פינו לא ייכנס דבר-מאכל שאינו כשר. יודעים אנו את הנזק הרוחני שמזון לא-כשר עלול להסב לנו. חכמי ישראל גילו כי מזון בלתי-כשר גורם ליהודי אטימות רוחנית ופוגם ביכולתו לחוש ענייני קדושה ולעבוד את ה' כראוי. הנזק הזה נגרם גם אם יהודי אוכל את המזון הלא-כשר בשגגה, כי מישהו הטעה אותו. איזו נחמה יש אפוא בטענת 'העוון עליו'?

בעיות במוצרים תמימים

כל המצוי בענייני הכשרות יודע כמה מלאכת הפיקוח קשה וסבוכה דווקא בימינו, כאשר רכיבי מזון מגיעים ממפעלים רבים ברחבי העולם. לפעמים מרכיב זעיר, שאין איש נותן דעתו עליו, מטריף את כל המוצר. בתהליכי הייצור המודרניים לא מן הנמנע, שחומרים בלתי-כשרים יימצאו במוצרים התמימים ביותר.

סיפור הפורמולה הפגומה ממחיש לנו את חשיבותו של כל פרט, ולו הזעיר ביותר. מי היה מעלה על דעתו שתינוקות עלולים לחלות ואף למות (לא-עלינו) בגלל חסרונו של ויטמין שכמותו אפסית. בדיוק כך אין הצרכן המצוי יכול להעלות על דעתו איזו בעיית כשרות יכולה להיות במוצר פשוט ותמים לחלוטין.

לשם כך נחוצים מערך הפיקוח ההדוק וכל צבא המשגיחים והרבנים, כדי לתת לנו, הצרכנים, את מירב הביטחון שאנו מקבלים את המוצר הרצוי לנו כל-כך – מוצר כשר למהדרין.


 
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)