חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:13 זריחה: 6:07 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

שמחתו של המן וטעותו
שולחן שבת


מאת: משיחת הרבי מליובאויטש, מעובד ע"י צ. לבנוני
מדורים נוספים
שיחת השבוע גליון 1313 - כל המדורים ברצף
שילוב פעילות ארצית ורוחנית
יש חדש
שמחתו של המן וטעותו
שמן זית
זהירות מקרירות
מחיקת עמלק
פורים של וילונות
סיום מלחמת עמלק
מוזיקה שנותנת אמונה
מצוות משלוח מנות

הגמרא מספרת שהמן הטיל גורל על חודשי השנה, כדי לקבוע את החודש המתאים ביותר לגזֵרת ההשמדה על היהודים. נפל לו בגורל חודש אדר. ואז "שמח שמחה גדולה, אמר, נפל לי פור בחודש שמת בו משה". ומסיימת הגמרא: "ולא היה יודע שבשבעה באדר מת, ובשבעה באדר נולד".

שמחתו של המן על תוצאות הגורל אינה מובנת כלל. מדוע שמח כשהגורל נפל על חודש אדר? הלוא זמן מוּעד לפורענות לעם-ישראל אינו חודש אדר, אלא החודשים תמוז-אב. בימים האלה הוכפלו הצרות, בני-ישראל חטאו בעגל ובהם אירע חורבן בית-המקדש.

חשש מהתפילה

יתרה מזו: מותו של משה רבנו היה אף הוא תוצאה של חטא העגל, כי הלוא במתן-תורה תוקן חטא עץ הדעת (שגרם את המוות), ורק כשחטאו בני-ישראל בעגל – חזרה זוהמת החטא והתחדשה המיתה. נמצא שאילו הפור היה נופל בחודשים תמוז-אב, הייתה להמן סיבה אמיתית לשמחה, ומדוע שמח כשנפל הפור בחודש אדר דווקא?

אלא שחששו הגדול של המן היה מפני כוח התפילה של בני-ישראל. הוא ידע כי ברגע שייוודע דבר הגזֵרה – יתחילו להתפלל לקב"ה ולבקוע רקיעים בתפילתם. גם אם כבר נחתמה הגזֵרה ונדרשת "תפילה גדולה יותר" – חשש המן שהם יתפללו מעומק ליבם  תפילה גדולה שבכוחה לבטל את הגזֵרה.

חודש שהתפילה לא נענתה בו

אולם כאשר הפור נפל בחודש אדר, שבו מת משה, שמח המן שמחה גדולה. המדרש מספר שמשה רבנו התפלל והתחנן לפני ה' תקט"ו תפילות (כמניין 'ואתחנן'), מא' באדר ועד ז' בו, וניסה בכל כוחו לבטל את גזֵרת מיתתו; ובכל-זאת לא פעלה תפילתו את פעולתה והוא נפטר בז' אדר.

לכן שמח המן שמחה גדולה, כי בזה ייחודו של חודש אדר על כל החודשים האחרים, שבו התפילות לא נתקבלו, ואפילו תפילות נעלות וארוכות כשל משה רבנו – רועה ישראל ומקבל התורה – לא פעלו את פעולתן.

מעלת יום הלידה

אך הגמרא מסיימת "ולא היה יודע... שבשבעה באדר נולד (משה)", ומפרש רש"י: "גדול יום הלידה שיכפר על המיתה". אמנם בחודש אדר נסתלק משה רבנו ותפילותיו שייכנס לארץ לא נענו, אבל בחודש הזה הוא גם נולד, ויום לידתו של משה "מכפר על המיתה". 'כפרה' היא גם מלשון ניקוי, היינו שיום לידתו מנקה ומוחה את החיסרון של יום המיתה.

על יום לידתו של משה אומרים חז"ל: "נתמלא הבית כולו אורה". עניינה של 'אורה' הוא התורה, כמו שחז"ל אומרים: "אורה זו תורה". לידת משה רבנו הביאה לעולם את אור התורה, ועד שהיא פועלת שבימי הפורים יהיה גמר וחותם קבלת התורה, כמו שאומרים חז"ל שהיהודים "קיימו מה שקיבלו כבר" – בפורים הם קיימו את מה שקיבלו במעמד הר-סיני. מהחודש הזה מקבלים יהודים את הכוח לבטל לגמרי את עניין המיתה, בגאולה האמיתית והשלמה על-ידי משיח-צדקנו.

(תורת מנחם כרך כה, עמ' 123)


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)