חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:13 זריחה: 6:07 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

מיד הדיוט ליד מלך

אברהם אבינו סירב לקבל במתנה את "שדה עפרון" ובה "מערת המכפלה", משום שהוא ביקש לנתק לחלוטין את הזיקה בין עפרון, מוכר השדה, לבינו. כדי שתהיה רק שלו ושאר האבות.
מאמרים נוספים בפרשה
החיים שאחרי החיים
יופי גשמי ושלמות רוחנית
בעלות כללית ובעלות פרטית
חיי שרה כחיי האדם
אין מתנות חינם
מיד הדיוט ליד מלך
פעל בעולם ואל תשכח את עצמך
ההכשרה - חלק מהעבודה
שבועה בחיים הרוחניים
הכוח לקדש חפצים גשמיים
שיחה שהיא למעלה מתורה
השליחות הראשונה והאחרונה
אלוקי השמים ואלוקי הארץ
מבקשים ומיד נענים
להוציא את השושנה מבין החוחים
יחי המלך לעולם
שלושה ניסים
מלך בעצם מהותו
כשפועלים כראוי מובטחת ההצלחה
יש הבדלים והכול שווה
כוח השפעתו של אברהם

ויקם השדה והמערה אשר בו לאברהם לאחוזת קבר (בראשית כג,כ)

כאשר נפטרה שרה אמנו, הלך אברהם אל בני חת וביקש לקנות את מערת המכפלה אשר בשדה עפרון "לאחוזת קבר".1 עפרון הציע לו את כל השדה והמערה שבה במתנה, אולם אברהם התעקש לקנות הכול בכסף מלא, וכפי שאמר2 - "נתתי כסף השדה, קח ממני".

בסופו של דבר נקב עפרון במחיר שמן - "ארבע-מאות שקל כסף", ואברהם שילם לעפרון את כל הסכום שדרש - "ארבע-מאות שקל כסף עובר לסוחר". ואז אומרת התורה3: "ויקם שדה עפרון... לאברהם למקנה". ושוב התורה חוזרת על אותו ביטוי4: "ויקם השדה והמערה אשר בו לאברהם לאחוזת קבר".

ניתוק הזיקה

מה משמעותו של הביטוי "ויקם"? מפרש רש"י: "תקומה הייתה לו, שיצא מיד הדיוט ליד מלך". כלומר, כאן היה קניין מיוחד במינו - קניין מיד הדיוט ליד מלך.

כאשר אדם מן השורה קונה חפץ מחברו, נשאר שם המוכר על החפץ. החפץ אמנם נמכר לקונה והוא שלו, אבל נשמרת העובדה שהחפץ היה פעם של המוכר והוא מכרו לקונה.

לא-כן כאשר מלך קונה חפץ. מאחר שכל המדינה היא ברשות המלך והוא אשר אוצל סמכות לאנשים פרטיים להחזיק רכוש שלהם - נמצא אפוא, שכאשר הוא קונה את החפץ, מתנתקת לחלוטין הזיקה בין החפץ לבין המוכר, ולא מזכירים כלל של מי היה בתחילה.

מחיר מלא

זו משמעותו של הקניין שעשה אברהם בשדה עפרון - בכך הייתה "תקומה" לשדה, והוא עלה מדרגה של שדה פרטי לרכושו של מלך. הקניין הזה ניתק לגמרי את הזיקה בין עפרון לבין מערת המכפלה, עד שלא נשאר שום קשר בינו לבין השדה, אלא הוא נעשה שייך לאברהם כאילו היה שלו מאז ומעולם.

הדבר גם מסביר את פשר התעקשותו של אברהם שלא לקבל את השדה במתנה אלא דווקא לשלם את מלוא שוויו5, שכן אברהם רצה לסלק כל קשר ושייכות בין עפרון לבין השדה, כדי שיהיה כולו שלו ושל שאר האבות.

גם בזמן הגלות

מערת המכפלה היא אחד משלושה מקומות (השניים האחרים הם מקום המקדש וקבר יוסף בשכם) שעליהם אמרו חז"ל6: "אין אומות-העולם יכולים להונות את ישראל לומר גזולים הם בידכם". המפרשים7 מסבירים את ייחודם של המקומות הללו, בכך שהם עומדים בקדושתם גם בזמן הגלות: השכינה לא זזה מהכותל המערבי והתפילות של ישראל עוברות גם היום דרך מערת המכפלה (ובדומה לזה בעניין קבר יוסף).

ייחודה של מערת המכפלה, שהיא המקום הראשון בארץ-ישראל שנקנה בעבור עם-ישראל. ומכיוון שהיא נקנתה לשם קבורת שרה, אמו של יצחק, ברור שאין לה שייכות לישמעאל. וכך מערת המכפלה מעניקה כוח וחוזק, תוקף של מלך, שארץ-ישראל כולה תישאר בידי עם-ישראל, עד הגאולה האמיתית והשלמה על-ידי משיח-צדקנו.

(מאת הרבי מליובאוויטש, מתוך הספר "שלחן שבת", מעובד על-פי לקוטי שיחות כרך לה, עמ' 82)

----------

1) פרשתנו כג, ד.

2) שם, יג.

3) שם, יז.

4) שם כ.

5) ראה ש"ך על התורה פרשתנו כה,ט-י.

6) בראשית רבה פרשה עט, ז.

7) נזר הקודש לבראשית רבה שם.



 

       
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)